Materialen - Soorten Natuursteen

Wat is Blauwsteen/Arduin?

Blauwsteen, ook wel Arduin genoemd, is een kalksteen met een meer of minder uitgesproken blauwgrijze kleur. Arduin is een afzettingsgesteente dat door de eeuwen heen laag na laag aangroeide en versteende. Daarom bevat blauwsteen zoveel fossielen van organisch materiaal zoals schelpjes, koralen en slakjes. Belgische blauwsteen is gegeerd bij gerenommeerde architecten. Hieronder geven wij een aantal karakteristieken weer van Arduin:

 • Voor binnen valt de keuze meestal op lichtblauw of donker gezoet, grijs geschuurd, blauw gevlamd.

 • Een antislipbehandeling maakt uw blauwsteen veilig voor in de badkamer.

 • Blauwsteen is niet hittebestendig, maar kan toch hoge temperaturen aan.

 • De kleur blijft 100 % intact, ook bij blootstelling aan uv-stralen.

 • Blauwsteen is enorm hard en haast ongevoelig voor slijtage. Door intensief gebruik kan er na verloop van tijd een verschil ontstaan tussen veel en minder belopen zones. Een ruwere afwerkingsvorm zoals getrommeld of gevlamde blauwsteen is hier een oplossing voor.

 • Onderhoudsvriendelijk, mits de juiste professionele oppervlaktebehandeling.

 • Blauwsteen slaat de warmte op om deze geleidelijk aan weer af te geven, ideaal dus in combinatie met vloerverwarming.

Blauwsteen past in elk interieurdesign, zowel klassiek als moderne stijl, het straalt altijd rust en prestige uit. Het populairst is blauwsteen als deur- of vensterdorpels. Daarnaast vind je het ook terug als decoratief element in de keuken in de vorm van keukenwerkbladen, vloeren, plinten, massieve wasbakken maar ook in badkamers als lavabotabletten, douchebakken, douchewanden, en badbekleding. Andere populaire toepassingen in arduin zijn tuintafels, sokkels, zowel binnen- als buitentrappen.

Wat is Graniet?

Graniet is een stollingsgesteente dat heel diep onder de grond stolde en samengedrukt werd. Omdat de druk diep onder het aardoppervlak zo groot is, is graniet immens hard. Het woord graniet is afgeleid van het Latijnse woord “granus”, dat korrel betekent. Het verwijst naar het vaak korrelige uiterlijk van graniet. De onderlinge verhouding van de mineralen verschilt, maar doorgaans is kwarts de dominante component. Kwarts is meestal grijs, het veldspaat kan gekleurd zijn, crème-roze voor kaliveldspaat en melk-wit voor plagioklaas. De glimmers zijn meestal bruin of lichtgrijs van kleur. Hieronder geven wij een aantal karakteristieken weer van Graniet:

 • Hardste, duurzaamste, maar doorgaans ook duurste natuursteensoort.

 • Graniet is na diamant de sterkste steensoort op aarde.

 • Goede weerstand tegen vervuiling, omdat de steen weinig of niet poreus is en bestand is tegen zuren.

 • Heeft een heldere, lichtgrijze, rode, roodachtige, groenachtige of uitzonderlijk blauwe kleur en een gespikkeld uitzicht.

 • Vaak gebruikt als keukenwerkblad. Matig hittebestendig, zet geen gloeiendhete pot rechtstreeks op het werkblad.

 • Uniek, granieten bladen hebben nooit dezelfde tekening.

 • Als vloer ideale keuze voor druk belopen plaatsen.

 • Strak karakter en smalle voegen.

Graniet wordt veel gebruikt als natuursteen in sierbestrating of in interieurs. Bekend zijn aanrechtbladen van graniet, niet te verwarren met het kunstmatige granito, dat veel in aanrechten en douchebakken wordt gebruikt.

Wat is Granito?

Granito, ook wel “terrazzo” genoemd, is een Italiaanse uitvinding. De techniek is enkele honderden jaren oud en is ontstaan in Italië bij de bouw van kerken waarbij veel marmer en graniet gebruikt werd. In Frankrijk en Nederland spreekt men meestal van “granito”, in Duitsland en Oostenrijk van “terrazzo”. Granito is een kunstmarmer of marmercomposiet, dat bestaat uit een samenstelling van marmerkorrels of marmer stof die met cement vermengd zijn. Door verder ontwikkelde technieken is de creatieve vrijheid van terrazzo groter dan die van marmeren vloeren. Er kan gevarieerd worden met vormen en kleuren. Terrazzo of granito wordt naast vloeren ook gebruikt voor aanrechtbladen, het is uitermate stoot- en krasvast. Naast natuursteen biedt Cervesato ook een ruim assortiment aan composietstenen, ook wel engineerd stone genoemd

Wat is Marmer?

Marmer is een algemene term die gebruikt wordt voor alle kalkhoudende stenen die een metamorfose ondergaan hebben onder invloed van verandering in druk en temperatuur. Carrara marmer is de meest bekende soort. Carrara is een stad in het noordwesten van Toscana. Hieronder geven wij een aantal karakteristieken weer van Marmer:

 • Marmer is minder sterk en slijtagebestendig dan graniet.

 • Is niet vlekbestendig.

 • Gepolijst zal de vloer zijn uiterlijk niet behouden, zeker niet op drukbelopen plaatsen.

 • Kleuren variëren van wit tot zwart, soms groen, geel of rood en meestal geaderd of gewolkt.

 • Marmer wordt vaak gebruikt als decoratief element in badkamers, waar het zowel in moderne als eerder klassieke stijl verwerkt kan worden.

Prijs-kwaliteit biedt natuursteen een geschikte oplossing, doordat materialen slijtvast zijn vinden we ze vaak terug in openbare plaatsen zoals musea en scholen. Door de verschillende materialen en afwerkingen zoals blauwe steen (arduin), marmer, graniet en granito past een natuursteen trap zowel in een klassieke woning als een moderne woning of zaak. Vaak worden natuursteen trappen in hetzelfde materiaal als de vloer, wanden of vensterbank gemaakt zodat één strak geheel ontstaat. Cervesato kan ook uw venstertabletten, keukenbladen of badkamer verzorgen in verschillende soorten natuursteen.